Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tót Majális

 Május elsején egész nap várták az érdeklődőket a Tót majális programjai. Délelőtt 10 órától egy szépen feldíszített lovaskocsiról férfiak és kisfiúk énekelve hívogatták a népeket a rendezvényre szerte az utcákon. A szokatlanul meleg időben sokan látogattak el a Szlovák ház udvarába, ahol népi játszótér, kirakodóvásár, ugrálóvár és bábelőadások szórakoztatták egész nap a kicsiket. A felnőttek számára élőzene, hagyományőrző produkciók és pörgős néptáncbemutatók, valamint a Krammer Band nagy sikerű műsora nyújtott tartalmas szabadtéri kikapcsolódást. Természetesen nem maradt el a hagyományos májusfa felállítása sem.

Majálisozni nem lehet evés-ivás nélkül, ám Csömörön szerencsére nem a virsli-sör kombó voltak a nap sztárjai. A sör persze kihagyhatatlan és a hőség miatt kelendő is volt, ám az idei tót majális szlogenje szerint – „Mi mindent készítettek nagyanyáink a krumpliból?” – a frissen sütött krumplis ételeké volt a gasztronómiai főszerep. A szlovák hagyományőrző egyesület szakácsai és önkéntes segítői mintegy két mázsa(!) burgonyát dolgoztak fel a nap folyamán, amiből flutnit, krumplilángost, görhönyt és sztrapacskát készítettek és kínáltak a vendégeknek. A csömöri sütemények mellett felvonult a Kürcsi őskalács mozgósütödéje is. Ők a hagyományos kürtősök mellett egy különleges, krumplis tésztájú, sós kalács árusításával egészítették ki a majális ételkínálatát.

Ezen a rendezvényen „mutatkozott be” és aratott egyből igen nagy sikert településünk legfiatalabb egytálétele, a Csömöri Töltött Görhöny. A kompakt finomság valójában egy kefírrel fellazított tésztájú, tányér nagyságú görhöny félbehajtva, belsejében ízletes pörkölttel, tetején tejföllel és ropogós lilahagyma-karikákkal. 

 

Hartmann József képei

Dátum: 2012.12.18
Fénykép: 301
Mappák: 0