Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ökumenikus Imaóra 2014.08.20.

Az eső sem tudta elmosni Csömörön a minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett zajló Szent István Napi Ünnepség programjait.

Néhány éve Szabó Erzsébet, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének kezdeményezésére a Csömöri Tót hagyományok Házában kezdődik a helyi augusztus 20-i ünnepségsorozat. „A csömöri népviselet ünnepén” a gyönyörű helyi ruhákban járó nénikkel együtt idén a tömött nagy sátrakba húzódott a közönség, hogy együtt vegyen részt az ökumenikus imaórán, amelyen Görbe József római katolikus plébános, Johann Gyula evangélikus lelkész és Esztergály Előd Gábor református lelkész együtt hirdetett igét. A település új kenyerét Fábri István polgármester és Aszódi Csaba, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke szegte fel, majd a hagyományőrző csoport fiataljainak segítségével osztotta ki a megjelentek között. Takács László, a közreműködő Vox Animi Vegyeskar vezetője személyes emlékeit osztotta meg Csömörről, a régen híres paradicsomtermelő faluról.

Az imaóra részeként berendezett kiállításon a nemzetiségi önkormányzat hagyományőrző csoportjainak gyerek tagjai rövid, szlovák és magyar nyelvű írásokban és fotók segítségével meséltek szlovák kötődésükről.

Az idős „mamikák” kötetlen beszélgetés közben egy hetvenes években Csömörön forgatott dokumentumfilm képeit nézegették, felidézve a régi emlékeket és arcokat.

 

 Fotó: Vargosz