Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Martin - Turócszentmárton 2014

Martin –  Turócszentmárton – Múzeumok éjszakája – 2014. május 17-18.

 

Martinban a Szlovák Néprajzi Múzeumban Dr. Király Katalin a Legatum kiadó igazgatója kiállítást szervezett „Jövőnk a múltunkban” címmel. A kiállításon életnagyságú bábokkal berendezett jelenetben látható a magyarországi szlovák hagyományokat ápoló települések egy- egy jellemző népszokása, ünnepe.

A csömöri Úrnapi körmenet egy jelenete is megtekinthető, melyben négy Máriás lány Mária koronájával vonul. A csömöri pillanatkép mellett bemutatkozott még Ecser, Kerepes, Kesztölc, Maglód, Pilisszentkereszt, Püspökhatvan, Rudabányácska, Szarvas, a Tirpákok, Vanyarc is.

            A kiállítás sokszínűségének lényege röviden összefoglalható a kiállítás Szent Istvántól származó mottójával:

 

 

„Nam unius linguae uniusque moris regnum, imhecille et fragile est”

„Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő”

Szent István

         

 

   A Furmicska Néptánc Egyesület lehetőséget kapott arra, hogy a múzeumok éjszakáján, a kiállítást megelevenítve szórakoztassa a kiállítás látogatóit.

A műsorukban Csömöri táncokat, lány karikázót (ruža) és Menyasszony öltöztetést mutattak be, valamint ruhabemutató keretében a jellegzetes csömöri népviseletből a pünkösdi (ohnyivo) és a virágvasárnapi (pukavo) viselet négy korosztálynak megfelelő változatát tekinthették meg az érdeklődők.

A program második napján a vendéglátók bemutatták a skanzent, ahol a csoport láthatta Szlovákia öt nagy tájegységének építészeti és tárgyi emlékeit, megkóstolhatták a nagyon ízletes jellegzetes szlovák ételt, a sztrapacskát.

 

A csoport számára felemelő élmény volt Mojmírovce, Východná, Imel, Polny Kesov, Mánya után Martinban is bemutatkozni és megismerni a csodálatos hegyvidéki táj szépségeit.

 

 

Képek: Hartmann József

http://martin.hartmann.fotoalbum.hu/