Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapuvár - Minősítő

  

„Lelkem tiszta lánggal ég - Zarándoklat”

 

A Furmicska Néptánc Egyesület Dr. Felföldi László néprajzkutató egyetemi tanár javaslatára vett részt a megmérettetésen.

A csoport tagjai korabeli, az alkalomhoz illő ruhákban, kellékekkel és kegytárgyakka mutatja be műsorát.

Felgördül a függöny és a vásári árus (bucsuvnyikár) hajnali ébredezésével és a zarándokok távolból felhangzó énekével kezdetét veszi a műsor.

            Régi idők zarándoklatainak szokásait felelevenítve a különböző vidékek és települések (Csömör, Čemer) népei a templomhoz érve, saját nyelvükön egyházi énekeket énekelnek és átöltöznek ünneplő ruhába. Megkondul a harang, a hívek énekszóval bevonulnak a templomba, közben egy-két rakoncátlan kölyök ingyen cukorkát próbál kunyerálni a bucsuvnyikártól.

A templomban szlovákul és magyarul a „Otče náš”-al, „Miatyánk”-al és az „Üdvözlégy Mária”-val fohászkodnak a Szűz Anyához. Néhány mezítlábas fiúcska megunva a templomi áhítatot, a templom előtt újra az árussal kezd alkudozni a cukorkára. Pénzük nem lévén, be kell mutatni a „tudományukat”, és milyen tudománya van egy csömöri tót csibésznek? Hát tud táncolni és énekelni…

Közben a templomból kivonuló zarándokok a búcsú forgatagában enni, iszogatni, énekelni, táncolni, mulatozni kezdenek. Előbb a gyerekek, majd a férfiak, a lányok és asszonyok is kedvet kapnak a tánchoz, ezzel kezdetét veszi az igazi „táncforgatag”.

Egyszer minden mulatozásnak vége szakad, mikor az anyák kiszedik a táncból a lányaikat és hazaindulnak kicsiny falujukba.

Végül csak a bucsuvnyikár marad a hasznot számlálgatva és bölcselkedve.

…”Jó volt látni a sok szép fiatalt és öreget, tótot és magyart, akik ezen a napon együtt fohászkodtak a Szűz Anyához.”

 

Hartmann József képei:

http://kapuvar.hartmann.fotoalbum.hu