Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagyományos disznóvágás 2011.12.10

http://www.csomorihirek.com/hirmozaik-111212zabijacska.htm

 

Disznóvágás – Zabíjačka

2011. december 10-én rendezte a csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat az első hagyományteremtő autentikus disznóvágást. A Csömörön még mindig megszokott, ám a korábban megszokottnál jóval ritkább eseményen a Szlovák Házban működő hagyományőrző csoportok bemutatták az alkalomhoz illő korabeli viseletet, a hagyományos disznóvágás eszközeit és a feldolgozás régi módszereit.

Reggel nyolc órakor vette kezdetét a munka, amikor a böllér rutinos mozdulatokkal, a segítők aktív közreműködésével a kb. 150 kilós disznót levágta és előkészítette pörzsölésre. A tisztítás és a bontás, illetve feldolgozás munkáiba az asszonyok és a nagyobb gyerekek is bekapcsolódtak. Szorgos munkával szinte észrevétlenül készült el ebédre a pecsenye, kora estére a húsleves, a töltött káposzta és a hurka-kolbász.

A vacsorán, amely az Önkormányzat és az egyesületek év végi záró rendezvénye is volt, Szabó Erzsébet, az önkormányzat elnöke minden résztvevőnek megköszönte a mögöttük álló egy évben elvégzett áldozatos munkát. Az est fénypontjaként a résztvevők átadták egymásnak karácsonyi ajándékaikat, majd 70. születésnapja alkalmából felköszöntötték Takács Lászlót, a Vox Animi Vegyeskar karnagyát, aki énekelni tanítja a csoportokat.

A rendezvény alatt folyamatosan működött a tót konyha, ahol a jellegzetes ételeket (görhönyt, lángost, flutnit) és forralt bort kóstolhattak az érdeklődők. Idei újdonság, hogy a tót konyha egyik ablakán bekukucskálva korabeli bútorokkal, népviseletbe öltöztetett bábok berendezett karácsonyi díszbe öltöztetett szobát láthatunk.

Sokan meglátogatták az életnagyságú bábokkal berendezett Betlehemet és az állatsimogatót is, melyek már évek óta megszokott és szeretett látványosságai a Szlovák Ház karácsonyváró programjának.