Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabó Erzsébet

2014.09.17

anya.jpg   Szabó Erzsébet

     

     Jelöltet állító szervezetek:

    Magyarországi Szlovák
    Szervezetek Uniója-Szövetsége

    Magyarországi Szlovákok
    Szövetsége Közhasznú Szervezet

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

2006 óta vagyok a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Csömörön nevelkedtem és felnőttként is folyamatos késztetést éreztem a helyi hagyományok ápolására és az egyedülálló csömöri népviselet megőrzésére. Büszke vagyok tót származásomra, ezért szívesen vállaltam szerepet a Nemzetiségi Önkormányzat munkájának elindításában és a tót hagyományaink házának kialakításában. A helyi hagyományok megőrzése érdekében vezetésemmel megalakult a Furmicska, majd a Malá és Malicská Furmicska Néptánc Egyesület.

 

A Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományőrző csoportokkal szoros együttműködésben szervezi programjait. Közös munkánk gyümölcse négy országos szintű hagyományőrző fesztiválon elért kimagasló minősítés és idén a Csömöri Tót Hagyományok Házának közössége Csömörért emlékérmet vehetett át eddig végzett munkája elismeréseként.

 

 

 

Fontosabb programok és célkitűzések:

 

 

 

- Hitéleti programok között kiemelkedő az Ökumenikus imaóra, mely a közös áhítat mellett találkozásra is alkalmat teremt a napjainkban is népviseletben járó mamikákkal. Fontosnak tartom az ősökről való megemlékezést is, ezért szervezünk évek óta halottak napján fáklyás felvonulást a temető egyetlen szlovák feliratú sírjához.

 

- Az anyanyelv és a helyi tót nyelvjárás megőrzése érdekében végzett több éves munka után idén szeptembertől egy 27 fős szlovák nemzetiségi óvodai csoport ismerkedik a nyelvvel és elődeink életével. Célom megteremteni az általános iskolai szlovák nyelv és helytörténet oktatásának feltételeit.

 

- Eddig harminc szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást. A DOLINA Tollfosztó programját idén már negyedik alkalommal rendezzünk meg Csömörön. Célom az eddig kialakult kapcsolatok ápolása, bővítése.

 

- Kiállításaink, programjaink sikeresek a csömöriek körében. Népszerű a majális, a hagyományőrző gyerektábor, a mikulás, az Adventi program és a disznóvágás. Állandó kiállításunk része a régi fotók gyűjteménye, a helyi népviseletet bemutató babakiállítás, a mini skanzen és egy régi cipészműhely. 

 

Amennyiben a választópolgárok megtisztelnek bizalmukkal, folytatni fogom a munkát annak érdekében, hogy a Csömöri Tót Hagyományaink Házában növekvő színvonalon folytatódjon a hagyományok ápolása, az értékmegőrzés és az értékteremtés.