Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horváthné Szántó Mária

2014.09.17

 

marikaneni.jpg   Horváthné Szántó Mária  

 
   Jelöltet állító szervezetek:

    Magyarországi Szlovák
   Szervezetek Uniója-Szövetsége

 

   Magyarországi Szlovákok
   Szövetsége Közhasznú Szervezet

 

 

 

 

 

1962-ben házasodtam meg és költöztem Csömörre férjem köztiszteletben álló tót családjához. A Sztancsik család szatócs boltjában dolgozva találkoztam először a helyi tót nyelvjárással. Anyósom segítségével ismerkedtem a helyi népviselettel, melyet ő a korosztályához hasonlóan haláláig tisztelt. Általa nagyon sok helyi hagyományt ismerhettem meg. Kislányom megszületése után nem volt kérdéses, hogy a helyi népviselet szeretetére, gondozására neveltem. Unokáim számára is természetes volt, hogy nemzetiségüket felvállalva regisztrálják magukat a választási névjegyzékbe. Bence unokám már négy éve tagja a hagyományőrző gyerekcsoportnak. 

A helyi hagyományok és az egyedülálló csömöri népviselet iránti tisztelet és szeretet vezetett a szlovák ház közösségébe. Láttam azt, hogy Szabó Erzsébet egyéb munkái mellett egyedül próbálta megoldani a népviselet felújítását, javítását, gondozását, valamint a táncosok kiszolgálását a műsor, illetve fellépés jellegének megfelelően. 

Úgy döntöttem, hogy néhány alkalommal segítem a munkáját, de az eltelt évek alatt ez a munka rendszeres, napi elfoglaltsággá alakult. Már Hét éve segítem munkáját társadalmi munkában. Idén ősszel igazi kihívást jelent a szlovák nemzetiségi óvodai csoport népviseleti ruháinak elkészítése. Mindennapi munkánk mellett sokat beszélgetünk és egyeztetünk a szlovák önkormányzat soron következő feladatairól, terveiről. Közös munkánk során nagyon sok olyan tapasztalatot szereztem, melyek segíthetik a tervek megvalósítását és a további munkát. Szeretnék Csömör Nagyközség Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatában képviselőként is részt venni a hagyományőrzésben.

 

 

Kérem a választópolgárokat, hogy szavazataikkal támogassák a Csömöri Tót Hagyományaink Házában eddig végzett munkám folytatását.