Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat állandó programjai

 

2006-os választásokon megalakult Nemzetiségi Önkormányzat, a  házban működő csoportjai mellet az érdeklődőknek is különböző programokat,szakköröket szervez.  Pl.Kézműves  foglalkozások,hagyományőrző kézimunka szakkör,szlovák nyelv óra , hagyományőrző tábor.

A programok, rendezvények  már rendszeresnek mondhatók. 2010-ben 4-dik alkalommal kerülnek megrendezésre.

 

2010. Januárjában került megrendezésre a 4.-dik Szlovák Bál.

A rendezvényen nagy hangsúlyt kap a csömöri népviselet. A megnyitó műsorban a hagyományőrző csoportjaink 3-80 éves korosztály képviselteti magát.

2010.Március 27-én kerül megrendezésre a „Húsvéti előkészületek” elnevezésű program. A gyerek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, melynek témája a húsvét. A Szlovák Ház udvarán állat simogató kerül felállításra. A felnőttek a csömöri tót konyha íz világával ismerkedhetnek. Természetesen a csömöri népviselet itt is jelen lesz.

 

2010.Május 1-én vidám majálist szervezünk, főleg a gyerekek részére.

Ilyenkor a régi hagyományok szerint májusfát állítunk.

 

2010.Júniusában megrendezendő Úrnapi körmenet előkészítésébe is szervesen bekapcsolódunk. Régi csömöri fotókból kiállítást szervezünk  azért,hogy felgyűjthessük a régi motívumokat és a virágszőnyegen dolgozók ötleteket meríthessenek a régi igényes mintákból.

Valamint a Máriás lányok népviseletét archív fotók alapján készítjük,ill. restauráljuk. Egy régi szokás kerül felelevenítésre ez a Mária koronájának vitele.

 

2010.Júniusában kerül megrendezésre a Hagyományőrző tábor.

A tábornak a Szlovák Ház ad otthont. Az idei tábor témája a csömöri lakodalom.

A gyerekek nem csak a táncokkal hanem a lakodalmi nép szokásokkal valamint ételekkel is megismerkedhetnek.

 

2010.Júniusában kerül megrendezésre a Hagyományőrző csoportok évadzáró délutánja. A Szlovák Házban működő Népdalkör, valamint a hagyományőrző tánccsoportok(három csoport) részére. Természetesen erre az eseményre meghívást kapnak a falu Polgármestere mellet azok a támogatóink, akik a munkánkat egész évben segítik.

 

2010.Augusztus 20-án kerül minden évben megrendezésre az Ökumenikus Imaóra. Egyházak , Felekezetek képviselői mellet a falu Előjárói  is részt vesznek az áhítaton. Ezen a napon emlékezünk meg a csömöri népviseletről, valamint a mai napig népviseletben járó mamikról. Ők külön meghívást is kapnak. Az áhítat végén az „esemény”résztvevőit megvendégeljük egy kis fogadás keretében. A „Mamiknak” külön rendezünk a Szlovák Ház kiállító termében fogadást. Ilyenkor kihasználva azt a ritka alkalmat,hogy sokan együtt vannak , régi emlékeikről kérdezzük őket. Az itt elhangzottakból dolgoznak hagyományőrző csoportjaink.

 

2010.Szeptember első hétvégéjén kerül megrendezésre a Szlovák Nap.

Az idei Nemzetiségi nap témája a csömöri lakodalom lesz. Mivel gyerekek számára tervezzük a nap ezen részét, ezért reményeink szerint a nyári táborban tanultakat hasznosíthatják majd a gyerek csoport tagjai. A csömöri tót lakodalom minden egyes részét szeretnénk meg mutatni. A lakodalmi öltözetet valamint az örömszülők ruháját eredeti restaurált anyagokból tervezzük elkészíteni archív fotók alapján. Az érdekessége az lesz, hogy 5-6 éves gyerekek viselik. Kísérő kiállításnak a csömöri sütemények elkészítéséhez szükséges eszközöket szánjuk. A csömöri lakodalmas sütemények is bemutatásra kerülnek.

 

2010.Szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg Csömörön minden évben a szüreti mulatságot. Ez a rendezvény nem a Szlovák Önkormányzat rendezvénye, de a hagyományőrző csoportjaink fontos szereplői a rendezvénynek, mert a hagyományos csömöri népviseletet autentikusan ők hordják. A ruhák előkészítése nagy feladat, de ezen kívül archív anyag alapján idén elkészül egy újabb garnitúra öltözet. Nagyanyáink a szüreti felvonuláson sem vették magukra az úgy nevezett magyar ruhát. A pártával „megkoronázott”öltözetett saját (csömöri) népviseletükre igazították, és így viselték hosszú időn keresztül.

Ennek kívánunk emléket állítani az idei rendezvényen.

 

2010.December 6.-án ismét megrendezésre kerül a mikulásnapi rendezvény, melyet a Szoc.Alap.Központal közösen szervezünk minden évben. Mindkét Intézmény külön helyszínen, külön programmal készül az ünnepségre. A két helyszínt minden évben mikulás vonat köti össze. A Szlovák Házban megismerkedhetnek Miklós Püspök legendájával. A kézműves foglalkozás mellet a régi tót ízekkel ismerkedhetnek az idelátogatók.

 

2010.-ben is elkészül advent első vasárnapjára a Szlovák Ház ünnepi díszítése.

Elkészül a betlehemi jászol az ember nagyságú bábokkal, valamint az élő állátokkal melyeket a gyerekek etethetnek, simogathatnak. A figurák elkészítésében egy csömöri születésű iparművész, Nagy Éva sietett segítségünkre. Betlehem egész Adventben látogatható.

 

2010.December   -én,kerül sor a gyertya gyújtás a Szlovák Háznál elnevezésű programra. Ezen a napon állítjuk fel a FALU KARÁCSONFÁJÁT. 

Ezen az estén Betlehemes műsorral (szabad téri) kedveskedünk az ide látogatóknak. Természetesen a tót konyha működik rendezvényünkön, többek között forralt bor, sült tök, mézes kalács kapható.

 

 

 

 

A Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, programjai  2010.-ben  röviden

 

Január 30.

Jótékonysági Szlovák bál a művelődési házban

Március 27.

Húsvéti  népi kézműves foglalkozás,  állat simogató.

Május.1.

Májusfa  állítás. Majális-családi nap

Július 19-23

Hagyományőrző és tánc tábor a Szlovák Házban (3-18-éves gyerekeknek)

Július 24

Hagyományőrző csoportok évadzárója, a Szlovák Házban

Augusztus 20

Ökumenikus imaóra, a szlovák Ház kertjében

Megemlékezés a csömöri népviseletről, a mai napig népviseletben járó mamikkal

Kiállítás

Szeptember 04.

Szlovák Nap

November 01.

Szlovák Önkormányzat megemlékezése a csömöri temetőben a szlovák feliratú sírnál.

November 28-December 24-ig

Látogatható az élő Betlehem

 

 

 

December 06.

Mikulás

A Szociális Alapszolgáltatási Központ és a Szlovák Ház közös rendezvénye

Az intézmények között kisvonat közlekedik.

December 11.

Falukarácsonyfa állítás,gyertya gyújtás a Szlovák Ház hagyományőrző csoportjai jelenlétében