Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

„A hagyomány szeretete soha nem gyengített egy nemzetet,

   sokkal inkább erősítette a nemzeteket a veszély óráiban”

                                                                Winston Churchill

 

Már több írásunkban kitértünk a gyökereink, hovatartozásunk fontosságára. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat,mert Csömörön mindig nagy hangsúlyt kapott a hagyományaink őrzése.

A hetvenes években a Szlovák Pávakör,majd a Báló Lipót Kulturális Egyesület, és négy évvel ezelőtt csatlakozott, a

 Furmicska Néptánc Egyesület a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal majdnem egy időben a hagyományőrző munkához. Különösen szép eredménynek tartjuk,hogy a jelenlegi hagyományőrző csoportjainknak nagyszámú gyermek utánpótlás csoportja is megalakult idén januárban. A gyerekeink is megértették,hogy nagyanyáink az utolsó percekben még átadhatják szokásaikat,énekeiket és nem utolsó sorban a népviselet szeretetét. A gyerekcsoport tagjai archív fotók  alapján készülnek fel a falunkat érintő rendezvényekre. Így készültek el például a Máriás lány ruhák,a szüreti viselet, valamint a rendszeresen használt ünnepi-hétköznapi ruhadarabok. Újra látható lett az eredeti népviselet,ahogy azt viselni illik. Fellépéseiken kizárólag a csömöri ruha szépségét népszerűsítik határon innen és túl.

 

Csömört elsősorban Szlovák faluként tartják számon. A mai napig jelen van hétköznapjainkban a népviselet és az archaikus nyelvjárással beszélt szlovák nyelv.

Természetesen mára a szívében mindenki igaz magyar embernek tartja magát elsősorban,de sokan felvállalják őseink emlékét tisztelve „szlovákságukat”.

 

Erre biztatnánk most Önöket. Nem leszünk attól kisebb Magyarok,ha őseinket megtisztelve,valamint azoknak a munkáját segítve akik sokat tesznek azért,hogy a kultúránk fenn maradjon szlováknak regisztráljuk magunk. Sőt ettől erősödünk meg igazán,mert ez nem gyengíti bennünk a Magyar öntudatunkat,és gazdagabbak leszünk, lettünk, hogy megismerhetjük,megőrizhetjük őseink kultúráját.

 

Négy évvel ezelőtt is sokakban felmerült a kérdés,hogy miért van ily módon megfogalmazva a regisztrációs lap. Miért Szlováknak,mikor mi Csömöriek „Tótok”vagyunk és nem szlovákul hanem tótul beszélünk. Vagy a Szlovák önkormányzat,miért kapta ezt a jelenlegi politikai helyzetben sem    szerencsés elnevezést.  Szerencsére megértettük,hogy nem a megnevezések,illetve elnevezések a fontosak,hanem a mögöttes tartalom.

 

A 2006-os regisztrációnál viszonylag sokan vállalták,hogy támogatni kívánják ezt a kultúrát,mert ez a miénk,Csömörieké.  

 Vannak olyan emberek tudomásunk szerint akik csak az iránti tiszteletből regisztráltak,mert jelenleg családjával nagy múltú,köztiszteletben lévő,vallásos Tót ember hagyatékában,házában élnek. Ezzel szeretnének  tisztelegni őseink emlékének. Sokan voltak olyan emberek is akik már aktívan dolgoznak a hagyományőrző csoportokban,csupán ez jelenti  számára a kötődést.

 

Kérjük elsősorban azokat akinek őseink emléke fontos,valamint azokat akik felismerték ,hogy a helyi hagyományőrzést ily módon is tudják támogatni,vállalják fel a helyi nemzetiséghez való tartozásukat. Elegendő csupán annyi kötődés,hogy a kultúránkat elismeri,illetve támogatja.  

 

A felmerülő kérdésekre szívesen ad tájékoztatást, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

  Email:szlovakhaz.csomor@hotmail.com T:0628 632-292