Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozó

2016.12.28

 

fb_img_1507289119699.jpg

 

2013-ban felmerült a lehetősége annak, hogy a gyerekek szlovák (csömöri tót) nemzetiségi néptáncokat-dalokat tanulhatnak a nemzetiségi óvodai oktatás keretein belül. Felhívásunkra Balázs Mihai Zoltánné, Kati néni jelentkezett. Kati néni nemzetiségi óvodai pedagógus, aki örömmel vállalta, hogy megismerteti a gyerekekkel a szlovák népi kultúra alapjait. 2014/15-ös tanév kezdetén elindultak a szlovák nyelvű foglalkozások a Kéknefelejcs Művészeti Óvodában, rendszeressé váltak a szlovák nyelvű dalocskák, versek és a népviselet is megjelent a gyerekek mindennapi életében. Az óvodások heti rendszerességgel és töretlen lelkesedéssel jártak a Csömöri Tót Hagyományaink Házába, ahol Szabó Erzsébet gondoskodó figyelme mellett tanultak a kicsik szlovák/magyar népdalokat, táncokat és készültek a fellépésekre.

A 2016-os év folyamán a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat segítségével és támogatásával Korom Zsolt táncoktatóval és Grúber Hajnalka Nemzetiségi óvodai pedagógussal bővült a gyerekekkel foglalkozó oktatók száma. Ezalatt a rövidke idő alatt megismerkedhettek a régi archív fotók mellet a szüreti, Húsvéti, lakodalmas és befőzési szokásokkal. Egyre több mondókát és éneket tudnak Őseink nyelvén megszólaltatva.

Természetesen a Karácsonyi műsor is a hagyományőrzés jegyében készült el. Csömöri népviseletbe öltözött gyerekek a Betlehemes műsorban az Őseink nyelvén szólaltatták meg a Pásztorok,pásztorok (Pásteri),Megszületett a kis Jézus (Narodil sa Kristus pán) és a pásztortáncok énekeit is. Büszkék vagyunk rá, hogy pedagógusaink, nevelőink ennyi szívvel és odaadással oktatják gyermekeinket otthonunk Csömör nemzetiségi kultúrájára.

 

A mappában található képek előnézete Nemzetiségi Óvodai Csoport