Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazunk a történelemben 2011 tavasz

2011.08.18

 Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

 

„Partnerséget építünk”

 

Rendezvény 3. „Utazunk a történelemben” több régiót is érintő kutatás tapasztalatainak összegzése.

 

            A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, melynek finanszírozását az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja (bővebb információ a projekttel kapcsolatban a program weboldalán, www.husk-cbc.eu található)2011. május 23. és 2011. június 01. között került sor a projekt újabb kutatási körútjára (Rendezvény 3. „Utazunk a történelemben”), melynek során folytattuk az előző út során végzett munkát.

            A munka folytatása előtt összegeztük az őszi kutatás tapasztalatait. Összegezve elmondható, hogy a kutatás első időszakában meglátogattuk Horná és Dolná Mičiná községeket Besztercebánya megyében, a Szlovák Nemzeti Múzeumot Martinban, ahol többek között a szlovák régiók népviseleti ruhái, valamint a szlovák falumúzeum is megtalálható. A csoport a kiállított ruhák között a Sebechleby falu, Levice (Léva) és Vráble városok, illetve a Felsőgarami régió népviseleti ruháiban közös elemeket talált a Csömöri népviseleti tradíciókkal.

Dr. Sajó Tamás (Csömöri Hírek)Csömörön élő kutató segítségével és ajánlásai alapján a csömöri tót lakosság eredetének felderítése érdekében májusban újabb helyszíneket kerestünk fel és fotókon, illetve videó felvételeken is rögzítettük a látottakat.

Megjegyzésként mindenképpen ide kívánkozik Dr. Sajó Tamás kutatói munkásságának bemutatása azoknak a cikkeknek az ismertetésén keresztül, melyeket a „Csömöri Hírek” újságban jelentetett meg. Cikksorozatában a  fellelhető, főként latin nyelven íródott egyházi iratok alapján jegyezte le a török hódoltság utáni, az 1700-as évek elején elkezdődött újratelepítés történetét, majd a falu történetét.

Egyedülálló forrásokkal rendelkezik Csömör történetének erről az első, kevésbé ismert évszázadáról. Ez az ismeretanyag és a kedvező árajánlat is arra sarkallta a projekt résztvevőit, hogy vele együttműködve, támaszkodva a kutatási eredményeire végezze a kutatási feladatokat.

           

            A kutató csoportnak a szlovák partner biztosított szállást a Mojmírovcei Kastély szállodában. Mojmírovcére megérkezve Kántor Évával együttműködve megterveztük az útvonalat és a kutatás időbeosztását.

 

            Első utunk Lévára vezetett, ahol a vármúzeumban (Tekovské Múzeum) a helyi hagyományos népviseletet bemutató állandó kiállítást tekintettük meg. Az itt készült fotókon megörökítettük azokat a motívumokat, amik szinte változatlan formában felfedezhetők saját népviseletünkön is. A múzeumban kiállított szlovák és magyar nyelven íródott dokumentumok áttekintése során nem találtunk arra utaló adatokat, hogy a csömöri tótok esetleg innen származhatnak.

Utunk következő állomása Čicmany község volt, ahol a falumúzeum berendezett lakóházait és ízlésesen korhűen kiállított gyűjteményét tekintettük meg. A nap további részében  valamint  Rajecká Lesná és Fačkov községekben jártunk.

            A csömöri információ gyűjtés során felmerült, hogy esetleg  Trencsén környékén kellene a gyökereket keresni. Sajnos a trencséni levéltárban  nem kutathattunk, ehelyett megtekintettük a regionális népviseleti kiállítást a Trencséni várban és Beckov község temetőjét.

            Az eredmények itt is elmaradtak, de mindenképpen megér néhány gondolatot ez a csodálatos városka. Trencsén városának legvonzóbb nevezetessége és a város gyöngyszeme a nagy múltú és rekonstruált trencséni vár, amely egy magas szirten emelkedik a város fölé. Trencsén terekkel és több kapcsolódó utcával és templommal, a hóhér házával és más műemlékekkel büszkélkedhet. Itt található a legszebb zsidó zsinagóga is Szlovákiában. Történelmi utcácskái régi időket idéznek, hangulatos kávéházai megismételhetetlen atmoszférával csalogatnak bennünket. Trencsén látogatott városnak számít sok kulturális esemény, a divatvásár vagy az évente megrendezett Pohoda zenei fesztivál miatt is, ami rajongókat szerzett magának a szlovák határokon túl is.

            Utunkat folytatva meglátogattuk Pöstyény városát. Nem reménykedtünk, hogy itt vagy a környéken találhatunk a kutatás szempontjából fontos információt, inkább csak a kudarcokat szerettük volna egy kis sétával felejteni. Ide is kívánkozik egy rövid kis beszámoló a városról:

            A Vágmenti Inóc kiszögellésénél, az Alsó-Vágmente északi részén fekvő világhírű fürdőváros, Pöstyén hírnevét termál gyógyvizének és gyógyhatású kénes iszapjának köszönheti. A pöstyéni iszap és az ásványi anyagokban gazdag termálvíz rendkívüli gyógyhatást fejt ki a mozgásszervi megbetegedésekre, s nemcsak Európában, hanem világszerte egyedülállónak számít.

Ez a legjelentősebb és legnagyobb szlovákiai fürdőváros, ahol mozgásszervi megbetegedések  gyógykezelését végzik. A 67 - 69 °C hőfokú, forró ásványi források, melyek ásványianyag-tartalma literenként 1500 mg, valamint a kénes iszap a gyógyfürdőipar, gyógy-idegenforgalom fejlődését és fürdőházak felépítését eredményezték.

            Rendkívül figyelemre méltó jelenség a magától megújuló gyógyiszap-készlet, amely a Vág folyó, annak üledékei és az ásványvizek kölcsönhatásának az eredménye. Az egyedülálló pöstyéni iszap rendkívüli gyógyhatást fejt ki a reumatikus megbetegedésekre és bizonyos idegbetegségekre, s ezt különböző iszappakolások és ún. iszapfürdő formájában alkalmazzák.

            Utunk és a kutatás végén nagyszerű élményben volt részünk, amikor Krivosúd Borovka községben megtekintettük a IX. Szlovák szenior néptánccsoportok fesztiválját, ahol 29 néptánccsoport lépett fel. Az esős időjárás ellenére szép számmal összegyűlt nézőközönség előtt léptek fel az együttesek. Nagy örömmel fedeztük fel azokat a dallamokat és táncokat, melyek szerepelnek a Furmicska Néptánc Egyesület 21 táncból álló repertoárjában is. Együtt énekeltünk a fellépőkkel és természetesen minden táncról videó felvételt készítettünk. A       jól sikerült felvételek nagy segítséget jelentenek a táncok és énekek tanulása, gyakorlása során, hiszen anyanyelvi környezetben, eredeti hangzásban hallottuk őket.

            A kutatás befejeztével az eredményeket és a tapasztalatokat  Dr. Sajó Tamás közreműködésével összegeztük és a  Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” projekt záróértekezletén összegeztük a szlovák és magyar nyelven elkészült beszámoló brossúra alapján.

            Összegzés: A „Rendezvény 3. „Utazunk a történelemben” több régiót is érintő kutatás” a Csömöri lakosság, annak népviselete, énekei és táncai származását próbálta felkutatni Szlovákiában.  A csoport két időszakban kutatott, 2010 októberében és 2011 májusában.  A kutatás helyszíneinek  látogatása során az anyakönyvvezetői jegyzetekre, múzeumokban fellelhető tárgyi emlékek, okiratok és a helységek temetőiben található  síremlékek feliratainak tanulmányozására összpontosítottunk.

            A szokásokban, viseletben, táncban, énekekben felelhető számos hasonlóság ellenére egyértelmű nyomait nem találtuk meg annak, hogy mely szlovákiai régióból, illetve településről indultak el őseink, hogy végül Csömörön leljenek új otthonra. Rész eredményként feltétlenül meg kell említeni, hogy az ősz kutatás során ráleltünk a Cinkotai tót lakosság származási helyére.

            Határozott tervünk, hogy a megkezdett kutatást folytatjuk. Felhasználva az eddigi eredményeket és tapasztalatokat a projekt befejezése után is keressük tovább őseink eredetét és gyűjtjük az elérhető dokumentumokat és tárgyi emlékeket.

 

Bővebb információ a projekttel kapcsolatban a program weboldalán www.husk-cbc.eu találahtó.

 

Jelen hírlevél tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

 

 

        Szabó Erzsébet

Furmicska Néptánc Egyesület

 Projekt pénzügyi menedzser

 

A mappában található képek előnézete Utazunk a történelemben 2011 tavasz